DISTEX

Door Saskia - Laatst geupdate: dinsdag 05 juni, 2007 - Opslaan & Delen - EÚn Bericht

Maandag hadden we de eerste “werkdag” aan boord. Om 06.00 was het overal (opstaan) om te eten en te schoonschippen (schoonmaken). Daarna kregen we een briefing voor de DISTEX dat is de afkorting voor disaster excercise, dus een rampoefening.

Hier in de marinehaven van Plymouth hebben ze een terrein wat ze daarvoor gebruiken. Het verhaal van de oefening was dat er een eilandje was waar een orkaan langsgeweest was van de ergste graad. Op het eiland woonden 100 mensen, 75 daarvan konden op tijd de bergen invluchten, maar 25 mensen bleven achter in het dorpje. De Hr.Ms.Rotterdam heeft opdracht gekregen van de minister om te gaan helpen nadat dit gevraagd was door de bevolking, omdat de Hr.Ms.Rotterdam in de buurt was. Wij hadden een aantal vrachtwagens volgeladen met spullen, medicijnen, eten en drinken, maar ook spullen voor de technische dienst. Op het “eiland” was ook brand, en het was geplunderd en vervallen en oud. Aan ons dus de taak als schip om de branden te blussen, alles veilig te maken en het ziekenhuis weer op gang te krijgen en tevens de slachtoffers te helpen. Een hele leuke oefening, ook omdat er een aantal goed acterende lotusslachtoffers waren, waar wij als medische dienst onze handen vol aan hadden… Ook voor de meest simpele dingen… Op een gegeven moment was er een vrouw met een gewonde baby, en die vroeg aan mij of ik een schone luier had… nee dus… ehhhhh improviseren maar… ouderwets denken… ehhhh, een mitella dubbelvouwen en daartussen een snelverbandje opgevouwen…. niet een superoplossing, maar beter dan niets. De searider (engelse “scheidsrechter” bij de oefening, degenen die ons dus beoordelen) moest er hartelijk om lachen met mijn creatieve gedachte… En een ouder “echtpaar” vond dat ik goed voor het kind zorgde en er goed mee om kon gaan, ze moesten eens weten dat ik helemaal geen kinderen wil! (nou ja, als ze zo klein zijn -dit was een babypop overigens- dan is het nog wel leuk, maar als ze dan groter worden… pff, echt niet…). Uiteindelijk verliep de oefening niet vlekkeloos, vooral door de communicatie, altijd lastig bij een groep mensen die nooit eerder samengewerkt heeft, maar het was zeker heel erg leerzaam en leuk…. en gelukkig werkte ook het weer mee, het was een stralend zonnetje wat ervoor zorgde dat ik nu erg rozig ben. Morgen (dinsdag) is er al om 05.15 overal, en om 06.00 aanvang werkzaamheden, dit omdat we morgen echt gaan varen en alles secure for sea moet zijn (alles moet zeevast staan, dus er mogen geen losse spullen rondslingeren omdat dit voor problemen kan zorgen bij een bewegend schip, en als er dan spullen op de grond liggen en er breekt brand uit, dan kan dit gevaarlijk zijn voor de bemanning, ze kunnen erover struikelen, of als er water in een vertrek staat kan het de afzuiginstallatie verstoppen).

Helaas kan ik niet zoveel foto’s meesturen, ik mag maar 20kb per keer versturen, dus de meeste foto’s houden jullie tegoed als ik terugkom, ik zal in ieder geval proberen om er telkens een mee te sturen…. de foto┬álinks die┬áik nu meegestuurd heb is van onze tampatjes (bedden), we delen met zn 5en een 12 persoonshut… ik slaap in het bedje wat je rechtsonderin de foto ziet… groetjes Saskia

Geplaatst in Koninklijke Marine, Nieuws • • Naar Boven

Schrijf een reactie