Mariniersboot

Door Saskia - Laatst geupdate: maandag 11 juni, 2007 - Opslaan & Delen - Laat een bericht achter

Dat de Hr.Ms.Rotterdam een boot is die is gemaakt voor het vervoer van mariniers hebben we gemerkt, zaterdag 9 juni kwamen er 250 mariniers extra aan boord voor het “groene” deel van de NOST. Om 15.00 nederlandse tijd kwamen we aan in de haven van Vlissingen, na het laden en lossen van heel wat mariniersspeelgoed en het storten van het vuil (jee wat maken we een troep met zn allen!) zouden de mariniers aan boord komen en gebriefd worden voor de NBCD procedures aan boord (Nucleair Biological Chemical and Damage control, dus wat te doen bij nucleaire, biologische, chemische aanvallen en bij brand en andere schade aan het schip), waarna we om 23.00 weer zouden vertrekken richting Plymouth. Echter, DVVO (de connexion van defensie) had maar 3 bussen gestuurd in plaats van 4, dus de mariniers waren dusdanig laat aan boord dat het nachtwerk zou worden om ze op tijd te briefen, dus vertrek werd uitgesteld naar 09.00 nederlandse tijd. Verder bleef de zeewacht van kracht, dus we mochten niet van boord om te passagieren (zeewacht is het wachtsysteem wat wordt gebruikt tijdens het varen, meestal 4 uur op 8 uur af, maar in drukke periodes ook vaak 5 uur op 7 uur af, 7 uur op 5 uur af, maar dit geld niet voor de medische dienst en nog wat andere diensten aan boord omdat het voor ons geen nut heeft om midden in de nacht te gaan werken, dit is meer voor de technische dienst -controle of alles goed blijft werken en er nergens brand ontstaat- en de nautische dienst die het schip moeten varen…), passagieren is dat je de wal op mag, naar de kroeg en dergelijke….

Dus zondagochtend zijn we vertrokken richting Plymouth, op naar de seariders van de britse marine, iedereen begint zich een beetje te irriteren aan deze lui, de britten zijn nog al zwart-wit denkend, en als er op hun lijstje een aftekenpunt staat, dan moet dat ook precies zo gebeuren, als je maar iets verkeerd doet (als je bijvoorbeeld geen emmer hebt en er een alternatief voor zoekt wat net zo goed werkt denken hun, het is geen emmer, dus niet goed) krijg je minpunten. Waar ze bij ons als medici over vallen is dat wij slecht toneel kunnen spelen. Als wij een pop krijgen die niet praat, of een lotusslachtoffer, dan raken wij niet in paniek, we blijven rustig en doen ons ding, alleen is het wel lastig als je bijvoorbeeld niet echt een infuus kan prikken op zo iemand, en dan te spelen alsof het wel zo is, we missen de sense of emergency. Toen we echter een echt slachtoffer binnen kregen bleven we ook koelbloedig en was alles zo geregeld, gelukkig hebben de britten dus ook kunnen zien dat we niet anders oefenen dan we in werkelijkheid reageren (ik wil niet weten hoe dat er bij hun uitziet als er echt wat mis gaat, zouden ze dan met zn allen in de vlekken schieten?) Al een aantal dagen heb ik last van een middenoor ontsteking, ik ben half doof aan mn linker oor, ik hoest de longen uit mn lijf, en wat er af en toe uit mn neusholte komt, getsie, het is zwaar irritant, ook voor de meiden die bij mij op de hut liggen omdat ik ’s nachts aardig lig te hoesten, maar goed, beetje stomen, neusspraytje, en heeeeel veel paracetamol en dan hoop ik dat het beter gaat worden, en ik hoop dat niet ook mijn rechteroor mee gaat doen, heb het nu alleen aan de linkerkant en dat wil ik graag zo houden (nou ja, dat moet ook weg natuurlijk…). Het is maar goed dat ik geen duikwacht loop op dit moment….
Afgelopen weekend zijn we ook begonnen met medische lesjes voor onszelf, trauma, hiervoor hebben we het ABCDE protocol (airway, breathing, circulation, disability en exposure) een systeem om de belangrijke dingen in de juiste volgorde te behandelen. Zondag was de anesthesist slachtoffer gaan spelen, lag ie in zijn onderbroek op tafel, ik mocht een mayotube bij hem plaatsen (die zorgt ervoor dat de tong niet in de keel zakt als iemand buiten bewustzijn is, en dat dus de ademweg vrij blijft), dat is niet echt prettig als je bij kennis bent omdat dit een kokhalsreflex kan geven. Daarna mocht ik bij de circulatie ook nog een infuusnaald prikken (wat gelukkig in een keer goed ging) en 2 anderen mochten het ook, uiteindelijk had hij 4 naalden in zijn armen…. lekker hoor!… Maar wel goed om het te oefenen, als je nooit prikt dan is het toch erg lastig om te doen…. Nu is het ondertussen maandagochtend, straks krijgen we een lesje van de rontgenlaborante, en vanmiddag is er weer een uitgebreide brandoefening, helaas niet sporten vanavond ben ik bang, dat wordt afkicken, sport de hele week al 1,5 uur per dag…. + alle trappen natuurlijk šŸ˜‰

groetjes Saskia

Geplaatst in Koninklijke Marine, Nieuws • • Naar Boven

Schrijf een reactie