Gevechtswacht Op Post!

Door Saskia - Laatst geupdate: dinsdag 12 juni, 2007 - Opslaan & Delen - Laat een bericht achter

Vorige week had ik beloofd om wat meer te vertellen over de gevechtswacht oefeningen, maar daar was ik tot nu toe nog niet aan toe gekomen… Maar, vandaag wel…
Afgelopen donderdag, en nu vandaag (dinsdag 12-06) hadden we gevechtswachtoefeningen (aanstaande donderdag en volgende week trouwens ook weer). Tijdens een gevechtswacht komt de hele bemanning op post, de ene helft van de bemanning gaat aan de voorkant van het schip zitten, en de andere helft aan de achterkant. En dan het liefst ook nog verspreid over de voor en achterkant. Waarom we dit doen? Nou dat zit zo, we zijn in een oefening en we hebben opdracht gekregen om een bevriend land (Brownia) te helpen beschermen tegen zijn vijand (Ginger), nu heeft Ginger het op ons gemunt, terwijl wij een tanker beschermen, de Black Rover, van Brownia (volgen jullie het nog? hihi). Het komt er op neer dat Ginger ons schip wil uitschakelen, en dat doen ze onder andere door raketten op ons af te vuren en dergelijke. De scenario’s die worden gebruikt zijn afgeleid van scenario’s die zich hebben voorgedaan tijdens de falklandoorlog waarbij de britten heel wat schade hebben ondervonden door excocet raketten van de Argentijnen en andere middelen die ze ter beschikking hadden. Maar goed, even terug naar waarom we dan de bemanning verdelen over het schip… Als er voor in het schip een raket in zou slaan en de hele bemanning zou daar zitten ben je gelijk verloren en kun je niets meer, wanneer je de bemanning verdeeld, heb je tenminste nog de helft over om het schip te redden en eventueel gewonden te helpen. Als geneeskundige dienst worden wij dus ook verdeeld, een helft zit in de ziekenboeg, dat noemen we GOS voor (gewonden opvang station), en de andere helft zit in het achtercaf, dat is een deel van het manschappenverblijf, dat heeft GOS achter of noodziekenboeg, hier zijn ook kasten van de medische dienst waar 1/3 van de medische materialen liggen opgeslagen, een medicus zonder materiaal is namelijk net zo nuttig als een schilder zonder kwast…. De geneeskundige dienst krijgt hulp van de LDV (logistieke dienst verzorging, dus degenen die voor het eten zorgen) zei helpen bij het ophalen van de gewonden, en assisteren verder bij de medische zorg. Omdat we nu zo rijkelijk bedeeld zijn in het medisch personeel kunnen we nu aardige team’s samenstellen om een slachtoffer zo goed mogelijk te helpen. Vandaag hadden we al vrij snel brand in de wasserij, aangezien de wasserij onder de ziekenboeg/GOS voor is, werd GOS voor ontruimd, en kwam bij ons in GOS achter zitten. We kregen een aantal slachtoffers binnen gebracht, en ondertussen gingen de aanvallen gewoon door. Tijdens een aanval wordt er geroepen DEKKEN DEKKEN DEKKEN, DEKKEN OVER STUUR/BAKBOORD (afhankelijk van waar de inslag gaat komen moet je aan stuur of bakboord dekken), we moeten dan met gebogen knieen tegen een wand leunen om de klap op te vangen. Echter, als je een slachtoffer hebt liggen dan moet je je slachtoffer beschermen, dus over je slachtoffer heen gaan hangen. Nu moest ik wel heel erg lachen, ik zat namelijk aan het hoofdeinde van een slachtoffer wat we al gestabiliseerd hadden, om hem in de gaten te houden dat hij stabiel zou blijven, en 2 collega’s bogen over hem heen bij de benen en de heupen/onderbuik. Maar omdat ik natuurlijk bij het hoofdeind zat boog ik over zijn hoofd heen. De 2e aanval was een van de collega’s nog niet bij het slachtoffer, dus alleen bij de benen zat iemand om hem te beschermen, en niet bij de heupen/onderbuik. Werd er gezegd, je moet wel je slachtoffer goed beschermen hoor! Ja, zeg ik, maar als ik me verder over hem heenbuig dan denkt iedereen dat we standje 69 aan het doen zijn, ik denk niet dat de comissie staal dat een goed idee vind…. slachtoffer lachen natuurlijk… (was een marinier, had het vast niet erg gevonden, haha). De aanval erna sloeg echter in in het cafetaria, aan de voorkant, dus dat betekende dat we als de donder alle slachtoffers moesten verplaatsen naar het GOS voor terug (de brand in de wasserij was ondertussen geblust dus het was veilig), dat is wel een hels karwei hoor, vooral omdat je niet de snelste route kan nemen omdat daarvandaan aangevallen wordt om de brand te bestrijden…. maar het ging redelijk vlot. De audiovisuele dienst van de marine is ook aan boord gestapt afgelopen zaterdag, die stonden ook te filmen en foto’s te maken (kijken of ik nog wat foto’s kan scoren šŸ˜‰ meestal mag dat wel voor eigen gebruik, als ik ze maar niet publiceer, van Irak en het mijnenjagen heb ik ook een paar hele mooie foto’s), gelukkig hadden we anti flash gear op, zodat ik niet zo goed herkenbaar ben op de foto’s en op de film, hihi.
Nou, en dan eindigen we de dag weer met ons helemaal in het zweet werken in de fitness-ruimte nou ja, de hangaar, met mooi uitzicht op de heli’s en het water…. Zojuist waren ze aan het oefenen met de heli met opstijgen en landen aan boord, was echt wel een mooi gezicht, zo met ondergaande zon, en dat terwijl ik de afgelopen 2,5 jaar zo vaak een heli heb zien landen…..

groetjes Saskia

Geplaatst in Koninklijke Marine, Nieuws • • Naar Boven

Schrijf een reactie