De Oorlog En De Prins

Door Saskia - Laatst geupdate: donderdag 21 juni, 2007 - Opslaan & Delen - En Bericht

Vanaf zaterdag 16 juni zijn we in oorlogswacht gegaan. Dat houdt grofweg in de dat de bemanning in tweeen gedeeld wordt, de ene helft zit op post, de andere helft niet. Dat noemen ze dan bakboordsdivisie en stuurboordsdivisie. Omdat het chirurgisch team niet te splitsen is (aan bijvoorbeeld alleen een chirurg heb je niet veel als de anaesthesist slaapt) liepen zij geen oorlogswacht, maar Irma (een andere korporaal ziekenverpleger) en ik liepen wel oorlogswacht, ik had de “mazzel” dat ik bij bakboordsdivisie zat, waardoor ik de “lichte” uren had, en Irma de “donkere” uren. Ik liep van ’s morgens 06.45 tot 11.45 en dan van 16.45 tot 23.45, Irma dus in de andere tijden. Dit geheel hebben we aangehouden tot daarnet (donderdagmiddag 21-06,13.00). Ik ben dus helemaal “gaar” nu, ’s nachts minder dan 6 uur slaap, omdat er bij medische oefeningen ’s nachts evengoed werd verwacht dat ik op post zou komen…. En ’s middag na het eten slaapt ook niet altijd lekker, en bovendien zijn we tussendoor een paar keer overgegaan op gevechtswacht, waarbij de hele bemanning op post komt… De wallen onder mijn ogen zijn de afgelopen dagen dus gegroeid….

De mariniers hebben landingen uitgevoerd in de nacht op de kust, een paar nachten achter elkaar zijn ze bezig geweest. Gevolgd gister door een NEO operatie, dat staat voor Non-combatant Evacuation Operation. Hierbij zijn er 60 burgers aan boord gekomen die in een enclave zaten, bij de ambassade van Brownia (zie mijn vorige stukjes), omdat ze door Ginger verder werden ingesloten. Dit was wel een hele leuke oefening, een deel van deze mensen waren mariniers van 1 marnsbat (1e mariniers bataljon), die voor shell medewerkers speelden, en een ander deel waren echte burgers, veelal familie of bekenden van britse marine mensen heb ik begrepen, die dus speelden dat ze inwoner/medewerker van Brownia waren. Deze mensen werden op de wal gescreend, onder andere door een van onze artsen, daarna aan boord gebracht van een landingsvaartuig en daarna aan boord gebracht van de Hr.Ms.Rotterdam, dit was gisteravond, aan boord werden ze verder gescreend en gefouilleerd en kregen ze daarna te eten en te drinken, en degenen die dat nodig hadden kregen medische zorg, er was onder andere ook een gezin aan boord gekomen met kinderen, een jongetje en een meisje in een rolstoel die ook last had van epileptie (dit was echt, geen oefenpatient), dit gezin sliep in de ziekenzaal. Vanmorgen vroeg zijn alle NEO’s weer naar de wal gebracht, ze hadden dus een korte nacht slaap, pas rond 24u waren we klaar met iedereen “verwerken” in ons systeem.
Gelukkig maar dat deze mensen zo vroeg van boord waren, konden wij rustig gaan schoonschippen, want vandaag was er hoog bezoek, Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander kwam ons vanmorgen bezoeken. Er was in de dagelijkse orders al vermeld dat we absoluut geen foto’s mochten maken, dat zou de audiovisuele dienst doen, wel jammer, zijn toch wel de grappige plaatjes. Verder was er ook een schema gemaakt met waar de prins allemaal langs zou komen, en dat was onder andere door de ziekenboeg heen, en wij moesten daar dan ook allemaal aanwezig zijn. De prins kwam hevig stuiterend aan boord met een rib (rappid inflatable boat, soort rubberboot) van de britten, de seastate (hoogte van de golven) was best aardig omdat het de laatste dagen best wat gewaaid heeft, maar daar zat de prins volgens mij niet mee, hij doet niet voor niets watermanagement 😉 Maar eerst hadden we op het helidek een alle hens (dan sta je met de hele bemanning opgesteld op het helikopterdek, in de houding), een praatje van de britse admiraal die commandant is van de FOST, uiteindelijk met wat + -en en – -en is er wel een voldoende gescoord, de boordvliegploeg en de logistieke dienst -waaronder de medische dienst- schoorden goed, de technische dienst en operationele dienst beduidend minder helaas, maar net genoeg voor het schip om te slaagen, met de hakken over de sloot dus, maar goed, met een hoop takenboekers aan boord (matrozen 2e klasse die nog in opleiding zijn) is het ook moeilijk om een constante kwaliteit te leveren, er moet nog een hoop geleerd worden, ook op dat gebied.
Daarna ging de prins dus met een heel gevolg door de boot heen voor een rondleiding. Bij de ziekenboeg had hij maar 5 minuten de tijd, maar hij had wel de tijd om ons allemaal een hand te geven en een goede morgen te wensen en nog wat vragen te stellen. Wat me vooral opviel, wat is de prins een lange vent! Op televisie lijkt hij veel kleiner. Verder vond ik hem erg sympathiek overkomen, hij leek me erg aardig. Irma was met nog 14 andere bemanningsleden en 15 mariniers uitgenodigd om samen met de prins blauwe hap (rijsttafel) te eten in de longroom (het was een delegatie van de bemanning, uit elk dienstvak minimaal 1 persoon en van matroos tot commandant). Wij waren gister al aan het klagen dat we geen blauwe hap kregen, ja zeiden ze in het kombuis, dat komt omdat de prins morgen komt. (was er een collega korporaal die zegt “ja maar de prins lust helemaal geen blauwe hap!” dus een van de matrozen gelijk naar de chef kok, haha, zegt diezelfde collega “anders was hij toch wel op woensdag gekomen?” 😉 wel leuk matrozen stangen af en toe…).
En nu zijn we weer op weg richting Nederland, vanwege het weer zijn we in de buurt van Plymouth gebleven voor de oefeningen, en niet meer naar de noord-west kust van Engeland, hierdoor komen we morgen al weer in Den Helder, als er niets stuk gaat in ieder geval…. We kunnen als alles meezit morgen om 13u binnenlopen, anders wordt het 19u, omdat het hoogwater moet zijn voor de Hr.Ms.Rotterdam om de haven in te kunnen. Maar ik geloof dat we al niet voluit kunnen varen en we normaal gesproken 20 uur moeten varen over dit stuk (en we krijgen nog een timeshift, waardoor we een uur verliezen, weer terug naar de nederlandse tijd). En dan moeten de landingsvaartuigen bij Texel nog uit het dok, dus gaan we eerst nog dokken voor Texel….
Maar in ieder geval, dit weekend kan ik de foto’s op het weblog erbij plaatsen, zodat jullie een beter “beeld” kunnen krijgen 😉 Ben ook erg benieuwd hoe het met mijn “kleine” Xenna gaat… en de rest van de beestenbende, en natuurlijk met Edwin….

groetjes Saskia

Geplaatst in Koninklijke Marine, Nieuws • • Naar Boven

En reactie op “De Oorlog En De Prins”

Reactie van Lucia
Geplaatst op 22/06/2007 om 12:06

Hi Saskia, heb je laatste bericht gelezen, leuk zo’n royalty bezoek! Volgens mij ga je thuis heerlijk weer heerlijk bijkomen van al je avonturen na eerst man, honden en poezen geknuffeld te hebben! Groetjes van Lucia… & Kees natuurlijk

Schrijf een reactie