Met Kyra naar de oogspecialist

Door Saskia - Laatst geupdate: woensdag 02 januari, 2008 - Opslaan & Delen - En Bericht

Vanavond zijn we met Kyra naar de oogspecialist geweest in Amsterdam. Zoals ik in het vorige bericht over Kyra al had geschreven, gaat het zicht van Kyra hard achteruit. Wat onze eigen dierenarts al dacht bleek waar te zijn. Kyra heeft en “echte” herder aandoening. Pannus/Chronic Superficial Keratitis oftewel oogbindvliesontsteking. Deze keratitis wordt veroorzaakt door het eigen immuunsysteem. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld reuma, bij reuma ontstaan er ook ontstekingen in het lichaam, tegen deze ontstekingen kun je een middel gebruiken om dit te onderdrukken, maar de reuma kun je nooit genezen (nog niet). Deze ziekte die dus bij Kyra de keratitis veroorzaakt kan ook nog niet worden genezen. Wat we wel kunnen doen is haar oogdruppels en zalf geven met (dexamethason, neomycinesulfaat en polymixine b sulfaat, dit is een antibiotica met ontstekingremmer), en voor het slapen een oogzalf met prednison (ook een ontstekingremmer). Middelen die ook bij de mens gegeven worden bij ontstekingen. Als het goed is moet het zicht van Kyra hiermee herstellen, waarna we terug kunnen gaan naar een onderhoudsdosis van de druppels en zalf (ze krijgt nu om te beginnen 6x per dag druppels en 1x zalf, en vanaf volgende week 4x per dag druppels en 1x zalf, de druppels kunnen we verminderen als het goed gaat). De ontstekingen worden erger bij UV-straling, dus in de zomerperiode kan het zijn dat Kyra meer klachten krijgt, dan moeten we de druppels weer verhogen. Bij deze ziekte kan het ook voorkomen dat er adertjes op het bindvlies zichtbaar worden, iets wat bij Kyra ook het geval is, ze heeft vooral als ze zich druk maakt hele rode ogen, op dat moment is het duidelijk zichtbaar dat er een hoop bloedvaatjes over de ogen heen lopen.

Nu dus begonnen met de druppels, en straks de zalf, en dan hopen we dat Kyra straks alles en iedereen weer kan zien! Wil ik alleen nog even kwijt dat Kyra het weer bijzonder goed heeft gedaan bij de dierenarts, toen ze met het snuitje op binnenkwam vroeg de dierenarts al lachend of ze dierenartsen op at… we hebben maar lachend nee gezegd, waarna Kyra de dierenarts gelijk knuffelde…. 🙂

Geplaatst in Algemeen, Huisdieren, Kyra • • Naar Boven

En reactie op “Met Kyra naar de oogspecialist”

Reactie van adriana
Geplaatst op 15/09/2009 om 12:19

Hallo Saskia,
Ik zat te googlen en kwam toen bij jou verhaal over Kyra ,wij hebben ook een oogproleem met onze hond maar zitten er nog midden van wat is het nou echt, de ene oogarts zegt cornea dystrofie en de ander zegt pannus.
We gaan volgende week naar een derde oogspecialist (jan gutteling)

Groetjes Adriana

Schrijf een reactie