HDR weer, fotografie weer dus.

Door Edwin - Laatst geupdate: vrijdag 23 maart, 2007 - Opslaan & Delen - En Bericht

Wat een mooie dag was het gister, hartstikke mooi weer (hier wel in ieder geval) en nog allebei vrij ook. Foto weer dus !

Wie kent het niet, je pakt je camera op zulke dagen om die mooie blauwe lucht eens vast te leggen, op de voorgrond nog even een paar gezinsleden en voila, de lucht is een grote witte massa geworden en het lijkt wel of de familie plotseling uit Nigeria vandaan komt zo onderbelicht zijn zij. Het menselijk oog is heel erg goed in het vastleggen van contrasten (het verschil tussen zwart en wit) we kunnen in zowel de lichte delen (lucht) als de donkere delen (onderwerp) de details zeer goed onderscheiden.

De digitale beeld sensor is hierin een stuk slechter waardoor deze een afweging moet maken welk contrast hij nu gaat laten zien wat dus eigenlijk altijd in het midden uit zal komen op zonnige dagen, en dit resulteert in een mislukt opname voor vele.

Er is een techniek bedacht die juist dit probleem grotendeels oplost namelijk High Dynamic Range fotografie kortweg HDR fotografie. Voor de nederlanders onder ons betekend dit dus letterlijk Hoog Dynamisch Bereik. Wat houdt dit in, op de meeste professionelere camera’s zit de optie Bracketing, deze functie zorgt ervoor dat voor een reeks foto’s (meestal 3) de belichtingstijd voor iedere foto wordt aangepast. Dus er worden 3 foto’s gemaakt waarvan er 1 is onderbelicht (deze laat details zien in de hele lichte delen), 1 is algemeen belicht (deze zorgt voor de details in de belichte delen) en 1 is er overbelicht (deze laat details zien in de hele donkere delen). Deze 3 foto’s worden later op de pc gecombineerd tot 1 foto met een veel groter dynamisch bereik, details in de hele lichte en de hele donkere delen zijn net zo duidelijk als in de normaal belichte delen.

Hieronder een voorbeeld van zo’n constructie :


Rechts de 3 bron foto’s links het resultaat na bewerking (kleuren zijn opgehaald om de werkelijkheid te benaderen)       Locatie : Kerk van Knollendam (NH).

 

Hieronder een voorbeeld van een nacht HDR :

Je kunt goed zien waar de details vandaan komen.        Locatie : Drommedaris in Enkhuizen

 

Een van de nadelen van HDR is dat je 3 aparte foto’s moet maken, wat er voor zorgt dat bewegende delen op iedere foto net even anders staan, bij de nacht opname is rechts boven in goed te zien dat de takken van de boom door de hevige wind aardig zijn bewogen. Ook bij verschillende andere HDR opnames in ons fotoboek is te zien dat de wolken snel voorbij vlogen, ook zijn er dubbele takken te zien.

 

Maar goed onze eerste dag in de HDR wereld is ons goed bevallen en we zijn niet ontevreden over het resultaat. Al doende leert men dus we hopen in de toekomst nog veel mooiere HDR foto’s te kunnen maken.

Kijk voor al onze geschoten foto’s gisteren in onze foto album.

Geplaatst in Fotografie, Onze Foto's • • Naar Boven

Schrijf een reactie