Grote Schoonmaak.

Door Edwin - Laatst geupdate: woensdag 28 maart, 2007 - Opslaan & Delen - Laat een bericht achter

Nou deze week stond in het teken van de grote schoonmaak, nee niet van het huis maar van onze camera spullen. Tijdens de HDR shoot in Noord-Holland en van de DSB Bank kwamen we erachter dat er toch wel wat stof of op de lenzen of op de CCD sensor van de camera zaten. Een van de nadelen van een spiegelreflex camera met verwisselbare lenzen. Doordat regelmatig van lens gewisseld wordt kan er ook stof en vuiligheid in de camera doordringen. Iets waar je met compact camera’s niet zo snel last van zult hebben.

Dus als eerste deze week maar de lenzen schoongemaakt, dit deden we gelukkig al regelmatig maar het was ook nu wel weer nodig. Gelukkig is dit relatief makkelijk, lensdoekje, wattenstaafjes en wat lensreinigingsvloeistof (voornamelijk alcohol) meer is er niet voor nodig. Helaas bleek dit niet genoeg te zijn, nog steeds donkere vlekjes op de foto’s. Dus waarschijnlijk is de CCD sensor vies. Toen moesten dus ook de optische elementen in de camera eraan geloven, je kunt wel de sensor alleen schoonmaken maar als de omgeving ook vies is is hij binnen de kortste keren weer vies. Dus de voorkamer (ruimte waarin de spiegel op en neer klapt), spiegel en sensor moesten er allemaal aan geloven.

De voorkamer hebben we schoongemaakt doormiddel van een stofzuiger en een pincet, de binnenkant van de camera is bekleed met een soort stugge stof met allemaal kleine weerhaakjes waar de stof en haren in blijven steken zodat ze niet op de sensor kunnen vallen. Voorzichtig met het pincet alle stofjes en haren oppakken en opzuigen met de stofzuiger. Dit is een secuurwerkje, de spiegel is erg gevoelig en staat precies zo uitgelijnd dat verschillende meters in de camera bepaalde metingen kunnen uitvoeren tijdens het maken van een foto.

De spiegel maak je het beste schoon met een wattenstaafje met lensreinigingsvloeistof of een Sensor Swab (ik leg later uit wat dit is). Rustig aan kijken waar de troep zitten en voorzichtig zonder veel druk uit te oefenen schoon wrijven.

Nu het meest delicate gedeelte van de camera, de sensor, het belangrijkste deel van de camera. Eigenlijk maak je niet direct de sensor zelf schoon maar een dun glaasje die behandeld is om Infrarood straling tegen te houden. Hiervoor hebben we op internet de Sensor Swabs besteld samen met sensor reinigings vloeistof. De Sensor Swab is een plastic spateltje waar omheen een doekje is geslagen die op zijn plaats wordt gehouden door een elastiekje. Ze worden in een steriele omgeving gemaakt en verpakt dus ze zijn brandschoon. Zie de foto hieronder.

Je druppelt wat vloeistof op het uiteinde van de Swab, welke net zo breed is als de sensor, en wrijft hiermee eenmaal van links naar rechts dan draai je de swab om en wrijf je hem van rechts naar links. De vloeistof is voornamelijk alcohol dus die is meteen verdampt van de sensor. De sensor ligt alleen behoorlijk diep in de camera en de voorkamer ernaartoe is niet veel breder dan de sensor zelf dus het is wel even prutsen maar uiteindelijk is het zo gebeurd.

En het resultaat is mooi schoon. Alhoewel ik van de eerste test foto toch wel een beetje teleurgesteld was, er zat een grote vlek op op de rand. Maar op de andere testfoto’s zat deze vlek niet dus waarschijnlijk was het een vlieg die of op de lens zat of ervoor vloog toen ik de foto nam.

Geplaatst in Fotografie, Onze Apparatuur • • Naar Boven

Schrijf een reactie