Foto Apparatuur / Drijfveer


Onze eerste digitale camera was de Kodak LS443, een compact camera met een 3x optische zoom en een 4 megapixel beeldsensor. Welke voldeed voor de huis-tuin-keuken foto’s. Na een tijdje wilde we toch wat meer en zijn toen tegen een Kodak DX6490 aangelopen welke in het bovensegment stond qua compact camera’s (alhoewel deze allang niet meer compact was). Deze camera had 10x optische zoom en ook hier deed een 4 megapixel CCD sensor dienst als gevoelige plaat.

Na ook met de 2e Kodak enkele jaren te hebben geschoten, kwamen we in september 2006 op het idee (yuppen als we zijn) om voor de aanstaande gezinsuitbreiding (Xenna) en de geplande vakantie naar Schotland toch maar eens een echte camera aan te schaffen, zodat onze waardevolle herinneringen goed in beeld kunnen worden gebracht op de 10,1 megapixel grote beeldsensor. Na vele bezochte internet pagina’s viel onze keus op de Nikon D80, toen een net uitgebrachte digitale spiegelreflex camera in het semi-professionele segment. De al aanwezige reviews van de proefmodellen van deze camera waren zo lovend dat wij overstag gingen. Op zijn directe concurrenten, de Sony a100, de Canon Rebel XTi/EOS 400D, de Canon EOS 350D en de Canon EOS 300D, had hij zoveel meer voordelen dat hij bij alle vergelijking werd aangewezen als beste. Het was zeker niet de goedkoopste, sterker nog het was de duurste in zijn klasse, maar bood dan voor ons en voor de meeste die hem in handen hadden gehad toch de meeste opties en voordelen ten opzichte van zijn concurrenten.

We blijven natuurlijk ook nederlanders en willen natuurlijk de laagst mogelijke prijs betalen voor onze spullen dus we lieten een leuk samengesteld starterspakket uit de Verenigde Staten komen welke ook 2 lenzen bevatte en nog vele andere accessoires.

Hier begon onze nieuwste hobby en onze gezamelijke interesse voor fotografie was een feit. Sindsdien zijn er nog vele andere accessoires bijgekomen, en in december 2007 hebben we een Nikon D300 aangeschaft met de meeste basisaccessoires. Sindsdien besteden we veel tijd aan het oefenen met onze camera’s, het lezen van vele foto magazines, het lezen van nog meer internet pagina’s en het bekijken van duizenden foto’s van anderen op het internet. Mooie foto’s blijven ons steeds maar weer inspireren en fascineren. Wat ons opvalt is dat “denk niet te moeilijk” zeker van toepassing is, de kleinste en simpelste dingen leveren de mooiste foto’s op.

Een van de technieken waar we nog veel mee moeten gaan doen is HDR fotografie op de link vind u een korte uitleg over wat dit nu precies inhoud. De foto bovenaan deze pagina is trouwens ook een High Dynamic Range (HDR) foto. Mooi he!? Hij is helaas niet door ons gemaakt maar door Sean McHugh. Het is een HDR foto in Cambridge (UK).

Na aanschaf van een studioflitsset in oktober 2007 en het ombouwen van de logeerkamer tot een heuse studio zijn we daar al vele uurtjes bezig geweest met fotografie. Volgende stap is ons nog te verdiepen in de bruidsfotografie. Wat is er leuker dan een bruidspaar op hun mooiste dag te fotograferen!
Update: Inmiddels zijn we alweer meer dan 10 bruidsparen verder, en dit bevalt ons erg goed!

Omdat we steeds meer tegen het maximaal haalbare aanliepen met de D80, hebben we sinds juni 2009 ons camera assortiment uitgebreid met de Nikon D700 fullframe camera. Dit is alweer onze 3e spiegelreflex camera. Dit is een professionele camera welke vooral onder zeer moeilijke lichtomstandigheden hele goede kwaliteit foto’s maakt. De D700 is de opvolger van de D300 welke overigens nog steeds erg goed bevalt. Alhoewel het verschil tussen de 2 camera’s goed te zien is presteert de D300 ook erg goed onder moeilijke omstandigheden. De D80 zal vanaf dit moment dienst gaan doen als back-up-camera/maakt-niet-zo-veel-uit-hoe-je-ermee-omgaat-camera/maar-zeker-ook-als-herinnering-aan-hoe-het-allemaal-begon-camera. 🙂 De D80 is inmiddels verkocht.

De volgende pagina’s geven een uitgebreidere uitleg over de apparatuur die wij gebruiken:

Nikon D700 FX

Nikon D300 DX

Onze Objectieven

Onze Accessoires