Objectieven


Geen goede foto’s zonder een stukje glas voor de camera natuurlijk, een voordeel van de meeste (digitale) spiegelreflex camera’s is natuurlijk de mogelijkheid objectieven (lenzen) te wisselen, hierdoor kun je de camera binnen enkele seconden veranderen van een groothoek camera naar een super telezoom camera zonder dat dit ook maar iets ten kostte gaat van de beeldkwaliteit en grootte, in tegenstelling tot de digitale zoom van de digitale compact camera wat eigenlijk niet meer is dan een uitsnede maken.

De gebruikte brandpunts afstanden zijn allemaal gebaseerd op de kleinbeeld film, wat betekend dat we rekening moet houden met een bepaalde crop-factor (engels). Doordat de meeste optische sensors van camera’s kleiner zijn dan een orginele kleinbeeld 35mm film en dat de meeste lenzen nog steeds worden gemaakt voor het formaat van een kleinbeeld film betekend dit dus eigenlijk dat we verder zijn ingezoomd, en dus eigenlijk een hogere brandspunt afstand hebben. In het geval van onze camera moeten we rekening houden met een crop-factor van 1,5x. Dit zorgt ervoor dat wanneer we op bijvoorbeeld 28mm staan we dus eigenlijk op 28mm x 1,5 = 42mm staan.
Voor de D300 moeten we rekening houden met deze crop-factor, de D700 is een zogenoemde Fullframe camera waarbij de chip hetzelfde formaat heeft als een kleinbeeld film hierbij hoeven we dan dus geen rekening te houden met een crop factor. Het beeld dat het objectief achterlaat is ongeveer zo groot als de sensor is.

De laatste nieuwe glas aanwinst staat hieronder, daarna volgt de rest van de lenzen die we al hadden :

Nikkor AF-S 70-200mm f2.8AF S IF-ED

Dit objectief maakt onze serie compleet voor de D300 body en in de toekomst een body met full frame sensor. In combinatie met onderstaande objectief en het 50mm objectief beslaat dit objectief een vrij groot gebied. Onder de “nikon”-professionals is deze lens zeer gewild om de superieure kwaliteit. Weer geen weggegooid geld dus. Ook dit objectief kunnen wij goed gebruiken bij bruidsreportages, maar ook onze hondjes zijn een dankbaar onderwerp…. Tot slot kunnen wij hem natuurlijk ook in onze studio benutten, en onze spierballen trainen… in combinatie met de D300 is hij erg zwaar (maar ja, alles voor een mooie foto toch? hihi).

Specificaties Nikkor AF-S 70-200mm f2.8AF S IF-ED
Lensopbouw:21 Elementen in 15 Groepen
Aantal diafragmalamellen:9 lamellen
Kleinste diafragma:F22
ScherpstelaandrijvingSilent Wave Motor (SWM)
Beeld stabilisatieVibratie Reductie VRI
Kortste instelafstand:140cm
Vergrotingsmaatstaf:1:2.8
Filtermaat:Diameter 77mm
Afmetingen:Diameter 87mm X Lengte 215mm
Gewicht:1470 gram

Nikkor AF-S 17-35mm f2.8AF S IF-ED D

Dit is een objectief met een wat kleiner bereik dan onze vorige aankoop, hieronder beschreven. Voordeel is dat dit objectief een f-waarde heeft van 2.8 over het complete zoombereik,  wat inhoud dat hij behoorlijk lichtsterk is. Dit is een voordeel wanneer wij binnen fotograferen of buiten wanneer het buiten wat donkerder is. Voor ons dit een belangrijke eigenschap voor de bruidsfotografie. Verder bestaat dit objectief uit superieure kwaliteit glas, waardoor hij qua prijs wel wat minder gunstig is, momenteel betaal je voor de D300 body dezelfde prijs.

Specificaties Nikkor AF-S 17-35mm f2.8AF S IF-ED D
Lensopbouw:13 Elementen in 10 Groepen
Aantal diafragmalamellen:9 lamellen
Kleinste diafragma:F22
ScherpstelaandrijvingSilent Wave Motor (SWM)
Beeld stabilisatieGeen
Kortste instelafstand:28cm
Vergrotingsmaatstaf:1:2.8
Filtermaat:Diameter 77mm
Afmetingen:Diameter 83mm X Lengte 106mm
Gewicht:745 gram

Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX Zoom

Dit is een zoom objectief met een vrij groot bereik, 18mm is groothoekbereik, en 200mm is telebereik. We hebben voor dit objectief gekozen om zo min mogelijk de lens te hoeven verwisselen op onze nieuwe Nikon D300. Dit objectief is uitgevoerd met silent wave motor en Vibratie Reductie II van Nikon om ook in wat slechtere lichtomstandigheden bewegingsvrij te kunnen fotograferen.

Specificaties Nikkor 18-200mm f3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX Zoom
Lensopbouw:16 Elementen in 12 Groepen
Aantal diafragmalamellen:7 lamellen
Kleinste diafragma:F22
ScherpstelaandrijvingSilent Wave Motor (SWM)
Beeld stabilisatieVibratie Reductie VRII
Kortste instelafstand:50cm
Filtermaat:Diameter 72mm
Afmetingen:Diameter 77mm X Lengte 96.5mm
Gewicht:560 gram

Nikkor 105mm f2.8G AF-S VR Micro

Dit is een portret objectief maar ook een macro objectief voor 1:1 macro fotografie. Dit betekend dat wanneer we een close-up opname van bijvoorbeeld een spin maken we zo dichtbij kunnen komen dat 1cm van de spin ook 1 cm meet op de beeldsensor. Hiermee kunnen dus hele mooie macro opnames worden gemaakt van ieder onderwerp. Ook is dit objectief geschikt voor portret fotos’ echter zullen deze door de vaste brandpunts afstand van 105mm wel een kleine uitsnede worden van ons model/onderwerp. Deze lens heeft beeld stabilisatie ingebouwd wat ervoor zorgt dat opnames’ langer uit de hand kunnen worden gemaakt voordat wij teveel trillen om over te stappen naar een statief. De verschillende lenzen inter zijn in een beweegbare constructie opgehangen waardoor trillingen worden opgevangen. Dit objectief is erg lichtsterk wat betekend dat ook in condities met weinig licht er nog redelijk wat licht binnenkomt om een onbewogen foto te kunnen maken.

Specificaties Nikkor 105mm f2.8G AF-S VR Micro
Lensopbouw:14 Elementen in 12 Groepen
Aantal diafragmalamellen:9 lamellen
Kleinste diafragma:F22
ScherpstelaandrijvingSilent Wave Motor (SWM)
Beeld stabilisatieVibratie Reductie VRII
Kortste instelafstand:31cm
Vergrotingsmaatstaf:1:1
Filtermaat:Diameter 62mm
Afmetingen:Diameter 83mm X Lengte 116mm
Gewicht:720 gram


Nikkor 50mm f1.8D AF

Dit objectief is uitermate geschikt voor portret fotos’ in onze nieuwe studio (lees hierover meer op de volgende pagina) het is een heel goedkoop objectief, maar superscherp en wordt door verschillende professionele fotografen aangeraden. Doordat we deze voornamelijk in onze studio zullen gebruiken is beeldstabilisatie hiervoor niet echt een vereiste, door het flitslicht worden de meeste bewegingen toch al wel scherp vastgelegd. Ook dit objectief is zeer lichtsterk dus ook hier geld onder mindere lichtomstandigheden beter fotograferen. Verder is dit objectief ook erg geschikt voor landschap fotografie en eigenlijk alle andere vormen van fotografie behalve macro’s. Dit objectief zal dus vanaf nu vaak op onze camera te vinden zijn.

Specificaties Nikkor 50mm f1.8D AF
Lensopbouw:6 Elementen in 5 Groepen
Aantal diafragmalamellen:9 lamellen
Kleinste diafragma:F22
Kortste instelafstand:45cm
Vergrotingsmaatstaf:1:1,8
Filtermaat:Diameter 52mm
Afmetingen:Diameter 63mm X Lengte 39mm
Gewicht:160 gram

Beide objectieven hebben een vaste brandpunts afstand wat betekend dat je er niet mee kunt inzoomen dus als je meer of minder op de foto wil hebben zul je een stapje naar achter of naar voren moeten doen. Grote voordeel hiervan is dat er ook minder risico is op lensfouten omdat er nu eenmaal ook minder corrigerende objectieven in hoeven te zitten.

 

MC Rubinar 500mm f5.6 Spiegellens Macro

En tot slot in ons objectievenpark is onze spiegelobjectief, deze heeft een vaste brandpunt en is dus geen zoom objectief. Dit objectief is gefabriceert in Rusland waar de spiegelobjectief ook is bedacht. Hij bevind zich in het supertele bereik waardoor zelfs sterrenkijken  en astrofotografie met deze lens goed mogelijk worden. Theoretisch is hij ook te gebruiken voor macro fotografie maar dit is niet zijn sterkste punt. Dit is een objectief zonder CPU, wat betekend dat we met de hand mogen scherpstellen, geen makkelijke opgave bij dit soort objectieven. Door het vaste diafragma is namelijk maar een heel klein plakje scherp in de foto (dit wordt de scherptediepte genoemd in de fotografie, oftewel Depth-of-View). Doordat alleen de scherpte ingesteld kan worden op deze lens moet de rest van de instellingen handmatig op de camera zelf gebeuren. Dit objectief is ook bijna onmogelijk in de hand te gebruiken en zal dus bijna altijd op een statief moeten worden gemonteerd.

Specificaties MC Rubinar 500mm f5.6 Macro
Lensopbouw:2 spiegels en een corrigerende lens
Beeldhoek:5 graden
Diafragma waarde:F5.6 (vast)
Kortste instelafstand:220cm
Filtermaat:Diameter 105mm
Afmetingen:Diameter 113mm X Lengte 130mm
Gewicht:1200 gram

Nikon D700 FX

Nikon D300 DX

Onze Accessoires